Таблиця допустимі концентрації нітратів у продуктах

  Нітрати – солі азотної кислоти, наприклад, NaNO3, KNO3, NH4 NO3, Mg(NO3)2. Вони у різних дозах зустрічаються в організмі людини. Однак, при споживанні в підвищених кількостях нітрати в травному тракті частково відновлюються до нітритів (більш токсичних сполук), а останні при надходженні в кров можуть спричинити метгемоглобінемію. Крім того, з нітритів у присутності амінів можуть утворитися N-нітрозаміни, які мають канцерогенну активність (сприяють утворенню ракових пухлин). При прийомі високих доз нітратів з питною водою або продуктами через 4-6 годин з'являються нудота, задишка, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок, пронос. Супроводжується все це загальною слабкістю, запамороченням, болями в потиличній ділянці, серцебиттям.

   Допустима добова доза нітратів для дорослої людини становить 325 мг (або 0,324 г) на добу.  

Гранично допустимі концентрації нітратів у деяких продуктах

Таблиця 1

Продукт

Зміст,
мг/кг

Картопля

250

Капуста білокачанна рання

900

Капуста біло-качанна пізня

500

Морква рання

400

Морква пізня

250

Томати

150/300

Огірки

150/400

Буряк столовий

1400

Цибуля ріпчаста

80

Листові овочі
(салат, петрушка, кріп)

2000

Перець солодкий

200

Кабачки

400

Дині

90

Кавуни

60

Виноград

60

Яблука, груші

60

   Максимальне накопичення нітратів відбувається у період зростання плодів (перед початком збирання врожаю). Тому недозрілі овочі (кабачки, баклажани) і картопля, а також овочі раннього дозрівання можуть містити нітратів більше, ніж досягли нормальної зрілості.

   У рослинах нітрати розподілені нерівномірно. У капусті, нітрати найбільше накопичуються в качан, в огірках і редис - в поверхневих шарах, в моркві - в центрі. У середньому при миття та зачистці овочів та картоплі втрачається 10–15% нітратів. Ще більше – при тепловій кулінарній обробці, особливо при варінні, коли губиться від 40% (буряк) до 70% (капуста, морква) або 80% (картопля) нітратів. Оскільки нітрати хімічно є досить активними сполуками, то при зберіганні овочів їх вміст зменшується за кілька місяців на 30–50%. Послабити концентрацію нітратів також можна шляхом вимочування продукту або розведення його у великому обсязі продуктів, що не містять нітратів.  

Норми кислотності ґрунту для рослин

Картопля

5.0 - 7.0

Помідори

5.0 - 7.0

Кабачок, кавун, диня

5.5 - 5.7

Капуста

6.0 - 7.5

Морква

6.0 - 8.0

Огірок

6.5 - 7.5

Буряк

6.5 - 7.5

*Примітка. Даний нітратомір виробляє відносний вимір концентрації нітратів з відображенням результату на цифровій шкалі - тому точна концентрація (у цифровому вигляді) може відрізнятись від виміряної на величину похибки (10-20%).